Cursussen tekenen HetKunstAtelier.nl

Tekencursussen van HetKunstAtelier:
Al de cursussen op deze pagina zijn ontwikkeld door HetKunstAtelier en al eerder gegeven. HetKunstAtelier heeft zelfs meer cursussen ontwikkeld en gegeven als er op deze pagina staan.
Dus als er u een andere cursus wilt dan op deze pagina, stuur dan gerust een bericht met uw wensen.


Tekenen:
  - Basiscursus
  - Portrettekenen
  - Lijnperspectief
  - Stilleven
  - Pastel


Basiscursus
De basiscursus tekenen heeft tot doel om u basisvaardigheden op het gebied van tekenen te leren. Iedereen heeft wel eens een potloodtekening gemaakt. Dat kan tot voldoening geleid hebben of juist tot frustratie.
Een basiscursus leert u de vaardigheden, die succesvolle tekenen dichterbij brengen. Door opdrachten ontdekt u de techniek van het tekenen, opdrachten die tot ruimtelijk tekenen leiden.
Door de opdrachten leert u op een andere manier kijken. Leert u waarom de ene tekening ruimtelijk is en de ander niet. Tijdens deze cursus wordt er met verschillende tekenmaterialen gewerkt. Naast gewoon potlood, staat ook Conté-krijt op gekleurd papier op het programma. De opdrachten die u tijdens de cursus krijgt zijn ook eenvoudig thuis te doen. De opdrachten zijn zo gekozen dat ze leuk en ontspannend zijn om te doen.
Naar begin
Portrettekenen

Iemand die goede portrettekeningen maakt, dwingt bewondering af. Zeker wanneer er gelijkenis is. Veel mensen zijn de strijd aangegaan om ook dat Huzarenstukje af te leveren. Meestal zonder succes en met een frustratie rijker.
Deze cursus probeert daar verandering in aan te brengen. Het leert u een basisopzet te maken van een gezicht. Daarvoor kijken we eerst naar hoe een gezicht is onder te verdelen.
Eerst van voren(en face) en daarna van opzij(en profiel). Verder in de cursus gaan we over naar driekwart, wat wil zeggen schuin van opzij. Dat is de lastigste hoek waaronder je een portret kan tekenen. Maar het is wel de meest dankbare als het lukt.
De cursus laat ook zien hoe je tot gelijkenis komt. Het leert je naar elkaar kijken op een heel andere manier.
Naar begin
Lijnperspectief
Omdat veel mensen veel problemen hebben met perspectief in hun tekeningen is er op verzoek aan HetKunstAtelier een cursus lijnperspectief ontwikkeld. De probeert vanuit simpele principes duidelijk te maken hoe lijn perspectief werkt en aan welke regels het gebonden is.
Een kloppend lijnperspectief kan nooit het doel zijn van een tekening. Daarom laat deze cursus zien hoe je kennis van dit perspectief als controle kan gebruiken voor een tekening.
Kennis die in zekere mate luchtig is, maar toch effectief. Kennis bij het landschap en kennis binnen een interieur.
Naar begin
Stilleven
Het tekenen van een stilleven heeft als voordeel dat je er de deur niet voor uit hoeft. Je kan wat voorwerpen voor je neerzetten, en gaan tekenen. Deze cursus behandeld allerlei zaken die je tegen kan komen tijdens het tekenen. Daaronder valt een stukje perspectief, stofuitdrukking, het gebruik van verschillende tekenmaterialen. De werking van licht en schaduw wordt er ook in behandeld.
Voor de geïnteresseerden in het tekenen van bloemen, de cursus laat je ook zien hoe je bloemen schetsmatig opzet. Tijdens de cursus heb je natuurlijk ook de mogelijkheid om vragen te stellen, wanneer je met een tekenprobleem zit.
Naar begin
Pastel

Tekenen en kleur komen samen in de pasteltechniek. Wanneer je met doezelaars werkt, zien pastels er zelfs een beetje als schilderijen uit.
Voor pastelkrijt heb je gekleurd papier waardoor het een heel bijzondere ervaring wordt wanneer je aan de slag gaat. Pastel is een techniek die ook door de impressionisten gebruikt is.
De cursus laat u kennismaken met een techniek die zeer gevarieerd is. Het kan tekenachtig zijn, maar ook schilderachtig. Je kan het losjes gebruiken, maar ook zeer nauwkeurig. Het is een techniek waar ieder zijn temperament in kwijt kan.

Voorbeeld pastel

Boven een pastel dat als voorbeeld gemaakt is om te laten zien hoe je een pastel kan opbouwen. Van schetsmatig tot uitgewerkt.
Naar beginCursussen organiseren of je aanmelden voor een bestaande cursus
Een cursus omvat altijd een aantal lessen op een bepaalde locatie. Dat vergt enige organisatie, afspraken en een locatie.
Ook is het natuurlijk mogelijk om je voor een bestaande cursus aan te melden.

HetKunstAtelier biedt een aantal mogelijkheden:

Instanties, bedrijven of groepen
Voor instanties of bedrijven kan een cursus op locatie worden opgestart. De organisatie gaat dan geheel in overleg. Men denke hier aan, de locatie, de tijden, wat voor cursus en de kosten.
Voor groepen mensen die in een vast groepsverband les willen krijgen geldt het zelfde. Ook dan gaat alles in overleg.

Bestaande cursussen
HetKunstAtelier verzorgd moment cursussen voor een vaste groep van mensen, die samen hun creatieve passie delen. In de loop der jaren is er van alles in deze cursussen behandeld. Omdat het beeldende vak zo veelzijdig is, is elke toch weer anders. Deze groep heeft echter geen plaats meer vrij.

In het verleden heeft HetKunstAtelier jarenlang cursussen verzorgd in het wijkgebouw "De Stadsdriehoek" in Rotterdam. Door allerlei reorganisaties heeft HetKunstAtelier zijn activiteiten in De Stadsdriehoek beëindigd.
Dit jaar waarschijnlijk in november start HetKunstAtelier weer cursussen in het wijkgebouw "Het Klooster" in Rotterdam-Noord. Op 19 oktober is er eerst een gratis workshop om kennis te maken.
De workshop is van 18:00u tot 19:00u. Dit is tijdens de opening van het wijkgebouw.
Voor deze cursus kunt u zich aanmelden.
Voor meer informatie, klik onder op agenda.

In de toekomst hoopt HetKunstAtelier op nog meer locaties cursussen te kunnen verzorgen. Wij zijn hier druk mee bezig.
Naar begin

Informatie aanvragen